Vanliga frågor

Kan man ”musta” päron?

Ja, det kan man. Det kallas dock för päronjuice. Vi rekommenderar att man blandar päronjuice med äppelmust eftersom den annars gärna blir för söt. Då blir det en must som kallas päpplonmust.


Hur mycket äpplen måste jag ha med mig?

Minsta mängd är X kilo frukt och det är ungefär X stora papperskassar med äpplen.  Vid mindre mängder så kan du gå ihop med dina grannar/vänner och få ihop äpplen för mustning.

Hur ska musten förvaras?

Pastöriserad must håller i tolv månader (ett år) i rumstemperatur, max +22 grader,  som oöppnad förpackning men en öppnad förpackning ska förvaras i kylen.
Råmusten håller cirka fem dagar i kylen och bör frysas för att hålla längre eller pastöriseras.

Hur lång tid tar det att musta?

Det beror lite på hur många som är där samt hur du väljer att göra med dina äpplen.
Råmust går ganska så fort men det beror som sagt på hur många som är före.
När det gäller pastöriserad must så lämnar du frukten och sen bokar vi in en tid när du kan hämta den färdiga musten eftersom själva processen med pastörisering tar längre tid. Ibland kan du få med den på en gång, men det är en viss väntetid då.

Hur mycket must får jag av äpplena?

Räkna med att du får ungefär en liter must av två kilo äpplen. Men äppelsorten påverkar givetvis hur mycket det kan bli. Ibland mindre och ibland mer.

Kan man använda fallfrukt?

Ja det kan du. All frukt som du kan tänka dig att äta går bra att musta på. Om frukten ser oanvändbar ut så sorterar vi bort den innan mustning.
Det du däremot inte ska använda är frukt (fallfrukt) från djur och beteshagar då de kan innehålla bakterier som inte är bra för oss människor. Fallfrukten i beteshagar går att ta när beteshagen har varit oanvänd av djur i minst 3 år.

Vad ska man förvara musten i?

Om du ska pastörisera din must själv hemma så kan du tappa den på flaska. 
Ska du frysa in råmusten så rekommenderar vi att du använder mindre förpackningar eller PET flaskor som du häller över från dunkarna.

Tillsätter ni något vatten i musten?

Nej det gör vi inte. Frukten innehåller tillräkligt med vätska. Däremot kan olika juicer blandas vid önskemål tex. päpplonmust. 

Kan man ha med sig egna plastdunkar eller flaskor?

Ja, det kan du men se till att de är ordentligt rengjorda. I dina egna flaskor/dunkar så pressar vi enbart råmust. PET flaskor tappar vi däremot inte i, då vår tappningsslang inte klarar det.
Vill du ha pastöriserad must av oss så är det våra Bag-in-box kartonger som gäller av presstekniska skäl.
Har du inga egna plastdunkar så har vi 2,5 liters dunkar med kork till salu för råmust.

Är det smakskillnad?

Vi får ofta frågan om det är någon smakskillnad på råmust och den pastöriserade musten. Självklart är en viss skillnad. Främst i texturen då råmusten endast passerat en grovt filter och den pastöriserade genom finare filter.
Den pastöriserade musten kan också uppfattas som något sötare är råmusten. Dock är skilladen så liten i smaken att den enbart lär märkas av den vana mustdrickaren.
Varför inte testa båda och exprimentera själva? 

Kan jag betala med kort?

Ja, det går bra att betala med kort hos oss. Vi använder oss av lösningen iZettle och mailar ett kvitto till dig som kund. Detta för att det är ett mer miljövänligt sätt då vi inte behöver en massa kvittopapper som oftast bara kastas. På detta sätt har du kvar ditt kvitto i din egen dator och kan titta på det när du vill. 

Hur bokar jag tid?

Du kan sms:a på telefon: 072-216 50 60 eller
Maila oss på: kontakt@stenbromusteri.se