Om mustningen
 

Vi kan erbjuda dig två olika varianter av mustning; Råmust eller pastöriserad must.
Nedan beskrivs processen och skillnaden mellan de olika alternativen. 

Råmust

Du plockar dina äpplen och kommer med de till oss. Vi väger och sorterar äpplena och tar dem sedan till
mustningen. Vi mustar dina äpplen medan du väntar, sedan hälls den upp på dina medhavda
kärl, tex plastdunkar. Om du inte har kärl så har vi även plastdunkar till försäljning.

Dina äpplen pressas under högt tryck så att saften i frukten rinner ut. Inga tillsatser eller färgämnen tillsätts. Detta kallas för "råmust" och är det snabbaste sättet att musta på. Eftersom musten inte filtreras så kan det finnas fruktkött kvar i musten.
Musten håller sig ca 5 dagar i kylen. Råmusten ska man därför frysa ned i lämpliga förpackningar,
tex i PET-flaskor eller mindre plastdunkar om du vill ha längre hållbarhet.

Ett glas råmust är alltid gott till fika, frukost och mellanmål. En törstsläckande dryck naturligt berikad med magnesium, kalcium och fosfor. 


Pastöriserad must

Att pastörisera musten tar lite längre tid, så då får du lämna dina äpplen en dag och sedan hämta musten efter överenskommelse vid senare tillfälle. Vid pastörisering blir det enbart Bag-in-Box som musten förvaras i.  

Har du inte möjlighet att frysa din råmust bör den pastöriseras. Detta sker med samma process som vid råmustning fast man tar det några steg längre. Musten filtreras så att den får en klarare färg och fruktkött silas bort. Sedan hettas musten upp för att få längre hållbarhet. Den pastöriserade musten får du i  "Bag-in-box" som har en hållbarhetstid på 9 månader i rumstemperatur. 
Öppnad förpackning kan förvaras i kylen ca 3 veckor (men den brukar inte räcka så länge). 

En pastöriserad must passar utmärkt till middagen eller som ett alkoholfritt alternativ till sällskapsdryck. Det är även en fin gåva att ge bort - istället för en blomma.